De afgelopen maanden is er een grote kloof ontstaan tussen de Britse overheid en zijn bevolking. Een kleine meerderheid van de Britten is op dit moment vóór blijven in de Europese Unie én een tweede referendum. Dat blijkt uit twee recente opiniepeilingen.

Maar zelfs als de Britten graag een historische U-bocht willen maken die de EU bij elkaar houdt, dan is er nog altijd de regering van Theresa May die gaat voor een harde Brexit.

Door een petitie werd de regering gedwongen om op 11 december te spreken over een referendum rond de brexit-deal. Het officiële standpunt laat zien hoe fundamentalistisch de houding van de overheid is geworden:

“There must be no attempts to remain inside the European Union, no attempts to rejoin it through the back door, and no second referendum.”

Het interessante aan dit statement is de stelligheid: volgens May’s regering was er in juni 2016 een stemming en dat was het einde van de democratische besluitvorming rond het onderwerp. Op geen enkele manier, na twee jaar van onderzoek en debat, mag Groot-Brittannië zich nogmaals over de kwestie buigen, terwijl het wel gaat over de economie van het land.

Een meerderheid van de bevolking - in vier objectieve polls - vindt nu dat het 'fout' was om te stemmen voor een vertrek, aldus YouGov.

 

Brexit poll yougov

Foto: Pantheon Macroeconomics

Dit is de mening over of er wel of niet een referendum moet komen over de exit-deal. Het verschil is 50 en 34 procent:

second brexit referendum

Foto: Survation

De usual suspects, Labour-politicus Tom Watson en Liberal Democrat-leider Vince Cable, stellen nu openlijk voor dat er opnieuw gestemd wordt.

brexit bus nhs

Foto: Jack Taylor / Stringer
Een veel gehoorde rechtvaardiging van een nieuw referendum is dat de Britten nu, achttien maanden na het referendum, een beter beeld van wat er komt kijken bij het verlaten van de EU: minder economische groei, een zwakkere pond, hoge inflatie en slechtere banden met import- en exportpartners.

We weten nu dat de brexit een gevaar vormt voor de vrede die Groot-Brittannië jarenlang heeft opgebouwd met Noord-Ierland. De brexit lokt misschien wel een nieuw referendum uit: de onafhankelijkheid van Schotland. Dit zijn geen triviale kwesties, ze gaan over wat 'Groot-Brittannië' precies is. Brexit kan de landkaart van het land veranderen.

Nigel Farage beloofde dat het land in de Europese Economische Ruimte kon blijven na een brexit, en dus kon blijven handelen met Europa, maar dat blijkt uiteindelijk niet mogelijk.

LEES OOK: De 500 rijkste mensen ter wereld zijn dit jaar $ 1.000.000.000.000 rijker geworden